Opplevelser

Du kan fiske din egen torsk og fange krabber du kan koke selv. Du kan låne en robåt av oss eller leie en kajakk med eller uten instruktør. Du kan dra på sykkeltur rundt Smøla eller havørnsafari med guide.

Villsauens rike

På Villsaugården kan du bli en del av villsauens rike. Du kan beundre de flotte dyrene i sitt riktige element, som er kystlyngheia på Sør-Smøla. Du kan høre og lese historien om fiskarbondens enkle kår og familiens strevsomme hverdag for å få endene til å møtes, på det som var et veldig typisk norsk kyst-småbruk. Last ned «Voice of Norway»-appen eller les historiene på de mange fortellerskiltene som er satt opp rundt på Villsaugården. Du kan smake på lokalmat fra kysten og området rundt Villsaugården, med hovedvekt på tradisjonsrike råvarer som villsau og klippfisk. Eller du kan ganske enkelt nyte utsikten fra uterestauranten eller gårdstunet. Her er det nok himmel og hav til alle!

Mat lammene

Hele sommeren går villsauene våre og lammene på beite ved Villsaugården. Både voksne og barn kan mate lammene og klappe de tammeste av dem. Villsauen er et typisk flokkdyr. Det er alltid én som holder vakt og som varsler når de ser noe farlig. Heldigvis er det ikke mange rovdyr som truer sauene på Smøla, selv om det hender at havørna tar ett og annet villsaulam rett eller lammingen. Villsauene går ute hele året og klarer seg normalt helt alene. Om vinteren får de likevel tilleggsfôr, siden beitene kan være skrinne helt her ute i havgapet. Villsauen går heller ikke av veien for å spise tang og vekster i fjæra, eller små busker og blader på trær.

Gårdsbutikken

Gårdsbutikken på Villsaugården holder åpent i sommersesongen. Resten av året kan du handle i nettbutikken www.villsaubutikken.no.

Butikken ligger i den gamle møkkakjelleren i det som en gang var fjøset på gården. Men det er lenge siden – nå bugner den av spennende varer. Kundene våre sier at vi har distriktets morsomste og hyggelige lille butikk. Her kan du kjøpe lokalmat av mange typer, spekepølser og fenalår av villsau, spennende drikke, Villsaugårdens eget krydder, søtt og salt og mange slags godsaker, som honning, laks og lefser fra Smøla og kystriket. Og gaveartikler med landlig preg og spennende design er spesialiteten vår – her finner du gaven til den som har alt fra før – gjerne med en villsauvri!

Fisketurer og dykking

Smøla er kjent for sitt svært rike fiske, både i ferskvann og i sjø. Det er godt ørretfiske i de mange vannene og elvene som går på kryss og tvers av øya. Nettstedet iNatur har dokumentert 100 gode vann, les mer her: https://www.inatur.no/laksefiske/50e80cdfe4b087563dfa3d16

Jakten på sjøørreten er også et populært sportsfiske. Rundt Smøla er det mange tidevannsstrømmer som byr på gode forhold. Og selv om elvene og bekkene på Smøla er små, går det sjøørret i mange av dem, spesielt når de er flomstore. Husk fiskekort og fisketrygdavgift!

Smøla ligger praktisk talt ute i Atlanterhavet, og det er rike muligheter til sjøfiske fra land eller havfiske fra båt. Det er overkommelig for de fleste å fiske stor torsk, sei, kveite og andre kjente fiskeslag. Det er et rikt krabbefiske og hummeren er også innen rekkevidde når det er sesong (1. oktober til 31. desember). 

På Villsaugården får du låne robåt eller leie båt med motor.

Skjærgården rundt Smøla byr på fantastiske muligheter for dykking og undervannsjakt. På Veiholmen ligger dykkersenteret Nekton Diving. 

Kajakk-padling

Smøla er et padleeldorado! Det er langgrunt, det er mange viker, sund, holmer og skjær, det er tidevannsstrømmer og lange våger. Og åpent hav. Selv om det blåser en del her ute i havet, er øya vår blitt et svært populært reisemål for kajakk-padlere.

På Smøla er det mulig å leie kajakk, delta på padlekurs, dra på guidet tur med kajakk – eller utforske øya og skjærgården på egen hånd.

Smøla Kajakk driver utleie, kurs og guiding – og har alt du trenger til padleturen.

Havørnsafari

Smøla er havørnens rike!

Opplev den majestetiske havørnen i sitt naturlige habitat. På Smøla har du en fantastisk mulighet til å komme tett på denne flotte fuglen. Smøla har en av verdens tetteste bestander av havørn, noe som gjør at det er gode sjanser for å få fuglen tett på. 

Det lar seg nesten ikke beskrive hvor mektig det er å se Norges største fugl sveve oppe på himmelen, stupe ned for å hente et bytte – eller sitte rolig på et skjær og følge alt som skjer vaktsomt med øynene.

Smøla naturopplevelser tilbyr havørnsafari, les mer her:

Havrafting

Bli med på rafting i det heftige farvannet rundt Smøla! Her har du muligheten til å oppleve fart, spenning og fantastisk natur i ett. Smøla naturopplevelser kaller turen sin for havrafting og snittnavigering, for her blir det både ut i havet og inn i smale sund! Det suger i magen når båten kommer susende i stor fart gjennom trange sund og på steder det nesten er umulig å forestille seg at et fartøy kan passere. En opplevelse du husker for livet!

Les mer her:

Fiskeværet Veiholmen

Fiskeværet Veiholmen ligger ytterst mot nord på Smøla og er knyttet til hovedøya med en vei som med bruer, fyllinger og beskyttende moloer er en opplevelse i seg selv. Veiholmen er et fiskevær som lever. Båtene kommer inn med fangst og sjøfugl og havørn markerer at her er det mat og få. Prøv ett av spistedene og bli overbevist om at fiskeretter av dagens fangst- det er det beste. Fine kystkulturelle idyller, spennende museum, rorbuer og gjestebrygger venter på deg! 

Les mer om mulighetene som venter på Veiholmen, her:

Viking-øya Smøla

Smøla har en spennende viking-historie! Særlig Edøya, der ferga og hurtigbåten kommer i land, har en rik historie – og mange spennende funn. Og der ligger Gurisentret. Et regionalt kultur- og kystpilegrimssenter. En arena for utespelet Fru Guri av Edøy. Et treffsted for lokalbefolkningen, et utgangspunkt for tilreisende og et lærested for alle. Opplevelsene knytter sammen tidsepoker og historier. Og mennesker.

Gurisentret har aktiviteter som passer for alle, ikke minst opplevelser spesielt rettet mot barn og unge. Det er viktig at de skal kunne lære på en morsom måte – kodeknekking og interaktive stasjoner gir vår viktige historie nye veier inn til hukommelsen.

Foto: ASKIM/LANTTO arkitekter

Les mer om Gurisentret her:

Den digitale fortellerstemmen

Last ned appen «Voice of Norway» og få historien og historiene rett I øret! Du kan bruke appen mens du reiser med buss eller bil på Smøla og høre mer om landskap, folk og fortellinger der du ferdes. Les mer om «Voice of Norway» her: